Sporten in een fitnessclub

18-11-2019

Voor heel wat mensen is het niet makkelijk om na een lange inactieve periode weer te gaan sporten, ook voor wie eigenlijk nooit aan sport gedaan heeft is het niet evident om sport op te nemen in je levensstijl. Het is dan ook moeilijker voor deze mensen om een gepaste omgeving te vinden waar je sport kan beleven met een goed gevoel, je wil eigenlijk zo weinig mogelijk prestatiedruk voelen en vooral jezelf kunnen blijven als je uit je comfortzone komt. Te veel regels en een trainingsregime waar weinig rekening wordt gehouden met de belastbaarheid van het moment maakt mensen onzeker terwijl je sport zo veel mogelijk op een ongedwongen vrije manier moet kunnen beleven. Je wil ook niet het gevoel krijgen het restje of meelopertje van de club te zijn, maar het is wel belangrijk dat er een plek is waar je naartoe kan gaan, een plek waar je je beschermd voelt, maar waar ook enig toezicht wordt gehouden op het veilig afwerken van je training. Voor deze mensen is een fitnessclub zeker een oplossing en een middel om hen aan het sporten te zetten.

Cellbuilding wil je een duidelijke visie geven op wat je als klant kan verwachten wanneer je kiest om te gaan sporten in een fitnessclub en hoopt daarmee de drempel om te starten met sporten in zo een sportklimaat te verlagen.

Het voordeel van een fitnessclub is eerst en vooral de flexibiliteit, in tegenstelling tot een andere sportclub waar de trainingsdagen en trainingsuren vastliggen en je het sporten meer zal moeten inplannen op een vast moment kan je in een fitnessclub komen en gaan wanneer het jou past. Een ander voordeel is dat sporten toegankelijker wordt gemaakt voor een breder publiek, als er een plaats is waar je nooit schaamte moet hebben over je lichaam of je conditiepeil dan is het zeker een fitnessclub. Je vindt er mensen van alle leeftijden, soorten en modellen en in tegenstelling tot wat velen denken word je in een fitnessclub het minst bekeken en kan je het meest jezelf zijn. Ook de mate van integratie en sociaal contact bepaal je zelf. Train je liever op jezelf dan hoef je niet mee te gaan met het groepsgevoel of teamgevoel van de club, dit is anders bij een sportclub waar je altijd wat moeite moet doen om aanvaard te worden omdat de mensen elkaar daar al een hele tijd kennen en jij in het begin toch min of meer nog een buitenstaander bent. Als jij wat gereserveerder bent dan kan het soms ongemakkelijk voelen om je in zo een club snel thuis te voelen. Maar aan de andere kant is het ook zo dat een fitnessclub de ideale plek is om wat sociale contacten te maken, het publiek is zo divers dat er zeker iemand zal rondlopen waarmee het zal klikken, een contact waaruit misschien wel een mooie vriendschap kan ontstaan. Een fitnessclub heeft ook het voordeel dat de infrastructuur en de apparaten heel divers zijn, voor mensen die niet gewoon zijn om te sporten is het belangrijk dat er variatie mogelijk is naargelang hun gevoelsstemming.

Je kan meestal kiezen uit cardio, kracht, functioneel trainen en natuurlijk ook uit tal van groepslessen die worden aangeboden. In de meeste clubs kan je ook kiezen om je te laten begeleiden door een personal trainer als je graag wat extra aandacht wil, maar hou er dan wel rekening mee dat je dan op afspraak zal moeten trainen. Voor wie zich toch liever niet te veel bindt aan vaste afspraken is er in de meeste clubs ook een begeleidingssysteem op afstand voorzien. De meeste clubs bieden een standaard begeleiding aan met o.a. een slimme sleutel waar een programma wordt opgeladen dat kan worden afgelezen in de toestellen, de sleutel houdt alle gegevens bij die je na de training kan uitlezen of je kan gewoon vragen aan een fitnessbegeleider om een programma uit te schrijven om jou zo op weg te helpen. Hou er wel rekening mee dat je van een fitnessbegeleider niet dezelfde aandacht mag verwachten dan van een personal trainer waar je extra moet voor bijbetalen op je abonnement. Als je kiest om je aan te sluiten bij een fitnessclub laat je dan wel goed informeren over de werking en de huispolicy van de club, lees de contractvoorwaarden goed na alvorens je tekent.

De meeste clubs zijn zeker betrouwbaar, de verhalen die soms opduiken over boetes en moeilijk op te zeggen lidmaatschappen zijn dikwijls ook het gevolg van de klant die zich slecht laat informeren of te nonchalant is met zijn betalingen. De meeste contracten die worden afgesloten en niet actief worden verlengd verlopen gewoon na een jaar of kan je met een geldige reden gewoon opzeggen mits het betalen van een kleine compensatie. Hou er wel rekening mee dat je mogelijk opnieuw instapkosten moet betalen als je het abonnement laat verlopen en niet tijdig verlengd. Bij de meeste clubs kan je ook gewoon een beurtenkaart nemen om op te starten, zo kan je op een minder gebonden manier eerst proberen of het jou bevalt alvorens in te tekenen op een jaarcontract. Het is ook belangrijk dat je een club kiest die jou een goed gevoel geeft, de dynamiek die er heerst moet passen bij jouw persoonlijkheid. Sommige clubs stralen een harde aanpak uit, dit zijn onder meer clubs die zich meer profileren als een crossfit club, dit kan sommige mensen die zich onzeker voelen over hun lichaam een slecht gevoel geven, een club waar een gemoedelijke sfeer hangt met aangenaam licht en gepaste muziek zal deze mensen meer vertrouwen geven.

De fitnesssector, hoe raar het voor sommigen ook moge klinken, hoort bij de zachte sector waar ook de verzorgingssector bij hoort. Het publiek is bij de meeste clubs zeer divers tenzij de club zich profileert in een specifiek segment zoals bv. powerliften of bodybuilding, maar dat valt meestal wel al af te lezen van hun imago. Fitnessclubs hebben ook een eigen huisstijl en reglement, het is normaal dat er duidelijke afspraken worden gemaakt omtrent hygiëne en samenwerking in de club om iedereen een zo goed mogelijk belevingsgevoel te geven. Er zijn regels nodig om als klant het beste rendement te halen uit het bezoek, ik zeg steeds gedraag je zoals jezelf graag behandeld zou worden, als jij niet graag traint in het zweet van een ander, kuis dan ook jouw zweet op, als jij het vervelend vindt om de gewichten van een ander te moeten opruimen ruim ze dan na je oefening ook op, als jij graag op een proper toilet gaat zitten zorg dan ook dat mensen die na jou naar het toilet moeten dit ook op een proper toilet kunnen, bezet de toestellen ook niet langer dan nodig en claim ze niet als je ze niet onmiddellijk gebruikt, als je een toestel wil reserveren voor jezelf dan kan je best een personal trainer nemen die dat voor jou zal doen als dit past bij je trainingsdoel.

De meeste grote clubs bieden ook groepslessen aan, er zijn voor en tegens, het leuke is dat groepslessen voor sommige mensen heel motiverend werken, ze zorgen voor een andere dynamiek in de club. Alleen is het een minder gecontroleerd segment, de instructeurs moeten het algemeen belang van de groep tevreden stellen en minder het individueel belang, want voor elk moment dat ze in een lesuur apart aandacht moeten geven aan een individu gaat er tijd verloren van de beleving van de groep. Vandaar dat het minder veilig is, zeker voor mensen met fysieke beperkingen is het minder aangewezen om in een groepsles te stappen, zelfs al zijn er verschillende niveaus voorzien blijft het een groepsgebeuren. En natuurlijk wordt er wel gezegd dat ieder de oefeningen mag invullen op zijn aanvoelen, maar iedereen weet dat je in groep gemakkelijk wordt meegetrokken en al snel boven je eigen kunnen gaat bewegen, een stap verkeerd of teveel is vlug gezet als je boven je belastbaarheid beweegt. Dus, groepslessen op zich niks mis mee als je maar sterk genoeg bent om je niet te laten verleiden door de groepsdynamiek als je lichaam aangeeft dat het te belastend is en als je geen grote fysieke beperkingen hebt.

De prijzen kunnen erg verschillend zijn, veel hangt af van de extra faciliteiten en van de begeleidingsvorm. Sommige clubs werken vooral op het prijsvoordeel en bieden een top accommodatie aan maar besparen op personeel waardoor de begeleiding doorgaans minimaal zal zijn, andere clubs zetten meer in op de begeleiding. Bij de meeste clubs is er wel altijd een standaard begeleiding voorzien in de prijs, maar dit is geen personal training, dat is een apart segment waarvoor je extra zal moeten betalen. Laat je ook niet afschrikken door kleinere clubs omdat ze dikwijls minder toestellen hebben, dikwijls verloopt de training in kleinere clubs gecontroleerder en persoonlijker en is hun trainingsmethodiek wat meer op functioneel trainen gericht waarvoor minder toestellen nodig zijn. Het kan dus best zijn dat je in een kleinere club meer zal betalen dan in een grotere club ondanks dat er in een grotere club veel meer toestellen staan, maar dit voordeel wordt in kleinere clubs meestal ruimschoots gecompenseerd door de begeleiding en de persoonlijke aandacht. In grote privéclubs, dus geen ketens, betaal je doorgaans ook wel wat meer, maar je betaalt in die clubs meestal ook de locatie mee en ook het imago of status van het cliënteel dat er komt. Dikwijls zijn deze clubs ook gevestigd in sterrenhotels en betaal je mee voor het hotelimago.

Prijzen kunnen variëren van 300 tot 850 EUR per jaar, dikwijls is er ook een inschrijvingskost en voor sommige diensten moet je soms ook extra betalen (sauna, bubbelbad, massage, gratis sportdrank enz.). Personal trainers vragen doorgaans tussen de 50 en 75 EUR per uur, maar soms betaal je ook meer en betaal je voor de naambekendheid en de ervaring van de trainer. Bij de meeste clubs zijn er regelmatig promoties op de aankoop van een jaarabonnement maar laat je daar niet altijd door verleiden als je een beginner bent, als je niet helemaal zeker bent of je het wel graag zal doen, neem dan eerst een beurtenkaart of try-out ondanks de aantrekkelijke instapprijs van een promoprijs op een jaarabonnement.