Korte vakantie workout – het eightpack conserveringsprincipe

31-07-2022

Het mysterie van de conditie en lichaamsbehoud van atleten die een periode minder sporten leidt dikwijls tot frustraties bij mensen die wat minder sportief gedreven zijn en zelf al heel snel verval zien als ze zelf eens een paar weken minder sporten.

Velen vragen zich af hoe atleten erin slagen om hun lichaam ook in tijden waar ze eens wat minder sporten zo strak te houden. Eerst en vooral moet je er rekening mee houden dat hun lichaam door de jaren van constant zo hard te trainen beter reageert op de minste fysieke prikkel. Hun spiercellen hebben een geheugen en reageren veel reactiever. Hun stofwisseling is door de jaren van fysieke extreme trainingsprikkels veel adaptiever en hun lichaam modelleerbaarder.

Het is ook zo dat atleten weten hoe te compenseren. Je ziet ze soms op vakantie rijkelijk en bourgondisch tafelen en dan denk je wel eens dat het niet eerlijk is. Jij die elke gram moet tellen en jezelf dingen ontzeggen want jouw lichaam slaat alles op in vet. Wel… wees er maar zeker van dat wat je daar zag slechts een momentopname is. Die atleet zal meer dan waarschijnlijk die dag al met een extra training geanticipeerd hebben of de dag nadien een voldoende compensatiemoment inbouwen waar hij extra zal gesport hebben of nog zal sporten.

Daarnaast hebben ze de meeste atleten zo een sterk ontwikkelde lichamelijke intuïtie dat ze weten op welke specifieke fysieke prikkels hun lichaam sterk kan reageren. Allen hebben ze zo een “breaksetje” voor noodgevallen. Cellbuilding indiceert zo een vakantie workout uit zijn eigen ervaring die ook jou kan helpen om je lichaam wat te onderhouden in tijden dat je net wat minder kan doen om aan je conditie te werken en toch in vorm wil blijven.

Doe de volgende acht oefeningen 3 tot 4 keer per week.

Towel mountain climbers

3×60 of 120 herhalingen – beweging met beide benen samen of links/rechts afwisselend

Towel cradle crunches

3×60 herhalingen – hiel op de grond of opgetrokken benen – gebruik badlaken als nekondersteuning

Wall climbers

2×30 herhalingen

Cobra push ups

2×60 herhalingen

Squat and jump

2×30 herhalingen

Crawling down and rewind back up

2×30 herhalingen

Slow down excentric motion pull ups jumps

2×30 herhalingen

Static extension extremity

twee verschillende posities – gewoon positie statisch houden
3×20 sec elke positie

Neem telkens 1-1.30 min recup tussen de sets

Opgelet!

De herhalingen zijn wel gebaseerd op een aanzienlijke belastbaarheid van een getraind atleet maar je kan deze aanpassen aan je persoonlijke conditiepeil. Voor een goed trainingseffect is het belangrijk dat 1/3 van het aantal herhalingen zwaar voelt. Dus als je 30 herhalingen doet dan moeten de laatste tien zwaar voelen.

Uit het minimum het maximum halen is met deze 8 oefeningen altijd haalbaar, bijna geen materiaal nodig en toch een complete workout genieten die jou altijd een goed belevingsgevoel geeft. Ideaal om op vakantie te doen en je vormpeil wat te onderhouden.

Als deze vakantie workout voor jou te zwaar is neem je eerst langere pauzes en als het dan nog te zwaar is pas je de sets of het aantal herhalingen aan.

Succes