Blog

Over hechten en onthechten

Over hechten en onthechten

06-12-2023

Hechten of gehecht zijn zit in ons DNA, het is eigen aan onze menselijke soort. Het zit diepgeworteld in onze ziel om ons te hechten aan de mensen, plaatsen en dingen waarbij we ons goed voelen. Sommigen raden aan om meer te onthechten maar zelf vind ik hechten helemaal niet negatief. Het kan meer betekenis geven aan relaties met mensen en dingen. Ik zie het eerder als een vorm van respect en zorgzaamheid

Hoe kan je het verschil maken als personal trainer? De kracht van toegevoegde waarde.

Hoe kan je het verschil maken als personal trainer? De kracht van toegevoegde waarde.

14-10-2023

Wil je als personal trainer verschil maken tussen jouw aanbod en dat van andere personal trainers dan moet je toegevoegde waarde bieden. Hoe beter de klant zich bij jou voelt, hoe groter de kans dat ze bij jou blijven trainen. Hoe pak je dit aan?

Trainen voor een sixpack – het Cellbuilding trainingsprincipe

Trainen voor een sixpack – het Cellbuilding trainingsprincipe

03-06-2023

Buikspieren trainen is voor velen een moeilijke of vervelende opdracht. De meeste van mijn klanten zijn geen fan van buikspieroefeningen. Nochtans zien ze een zichtbare sixpack wel als iets om na te streven. Onze buikspieren vormen de basis voor een sterke rompstabiliteit. Sterke buikspieren zijn bovendien een belangrijke hefboom om ons lichaamsgewicht te verplaatsen of om gewichten te tillen. Er bestaan heel wat theorieën om zichtbaar sterke buikspieren te krijgen, de meesten hebben allemaal hun eigen waarheid.  Welke theorie je ook kiest, er zijn een aantal basisprincipes die altijd gelden als je echt resultaat wil behalen.

Bewijzen is een motie van wantrouwen

Bewijzen is een motie van wantrouwen

21-04-2023

Cellbuilding mental coaching program indiceert een inzicht op intermenselijk gedrag om te werken aan een menselijkere samenleving. Dit artikel gaat over het belang van vertrouwen en wantrouwen.
We zijn als mensen te bevooroordeeld geworden voor onze medemens. Dingen worden eerst afgewogen met het verstand, zaken worden meestal eerst opportunistisch bekeken. Het hart, ons gevoel, wordt steeds minder aangesproken. We willen bewijzen zien om een oordeel te vellen of een beslissing te nemen. Ik verkies een andere houding…

Je klant begrijpen, een meerwaarde als personal trainer

Je klant begrijpen, een meerwaarde als personal trainer

18-03-2023

Het is belangrijk als personal trainer te begrijpen hoe je je klanten het beste kan benaderen om hun vertrouwen te winnen en het beste uit hen naar boven te halen. Inzicht in het karakter is een aanvulling op je kennis in functie van het optimaliseren van jouw contacten met de klanten.

Beter omgaan met je hoogsensitief kind – mijn 15 tips

Beter omgaan met je hoogsensitief kind – mijn 15 tips

22-01-2023

In deze blog geef ik graag enkele persoonlijke tips, grotendeels gericht op ouders van hoogsensitieve kinderen maar uiteraard gelden dezelfde richtlijnen voor de omgang met HSP tieners of volwassenen. Mits wat begrip en een klein beetje aanpassing kan je veel spanningen en stresssituaties vermijden.

Verbonden voor altijd – langer dan tot de dood ons scheidt

Verbonden voor altijd – langer dan tot de dood ons scheidt

09-12-2022

Tot waar reikt verbondenheid met en trouw aan onze partner na het leven? Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Méér nog… het is een onderwerp dat de meesten liever uit de weg gaan. Nochtans houdt het mensen naarmate ze ouder worden wel bezig. De dood is onvermijdelijk. Is de dood van je partner het startschot voor een nieuw leven, het begin van een nieuw verhaal? Kan je zomaar een lijn trekken onder het vorige?

De emoticon-generatie

De emoticon-generatie

26-11-2022

Emoticons … een goed bedoeld gebaar, maar ze zijn voor het delen van gevoelens vaak te gemakkelijk en te oppervlakkig. Het is een vluchtige communicatievorm van het tijdsbeeld waarin de mensen worden geconditioneerd. Alles moet snel gaan waardoor we de echte betekenis van de gevoelsbeleving voor het grootste stuk verliezen. Het mag allemaal niet te lang duren… voor sommige zaken kan dit werken maar niet voor de diepere emoties zoals verdriet, pijn, teleurstelling etc. Zaken die verbonden zijn met ons hart en met onze ziel vragen tijd, soms veel tijd om te kunnen verwerken.

Drempeltraining – bewegen op de grens van verbetering

Drempeltraining – bewegen op de grens van verbetering

19-11-2022

Regelmatig krijg ik de vraag: hoe kan ik langer snel leren lopen? Dit kan met drempeltraining. Het lijkt misschien ingewikkeld maar dat hoeft het niet te zijn, iedereen kan drempeltraining inpassen in zijn trainingsschema.

Mijn resurfacing operatie en revalidatie (3)

Mijn resurfacing operatie en revalidatie (3)

02-11-2022

In dit laatste deel deel ik mijn ervaring met de resurfacing operatie en hoe ik werk aan een terugkeer naar de loopactiviteiten.

Personal trainer en atleet met heupartrose (2)

Personal trainer en atleet met heupartrose (2)

02-11-2022

Dit is het tweede deel van mijn driedelig artikel over mijn ervaring als atleet met heupartrose en resurfacing. In deel 1 gaf ik al wat algemene informatie over hip resurfacing, wat het precies is en voor wie dit een oplossing kan zijn. In dit tweede deel vertel ik mijn persoonlijk verhaal en ervaring met heupartrose als atleet en ook als personal trainer, de dingen die ik geprobeerd heb en hoe ik uiteindelijk toch voor de operatie koos.

Mijn ervaring met resurfacing of sportheup (1)

Mijn ervaring met resurfacing of sportheup (1)

02-11-2022

In maart 2022 liet ik een heupresurfacing uitvoeren. In deze blog wil ik vanuit mijn ervaring als atleet én personal trainer informatie delen die ik tijdens mijn zoektocht naar de juiste oplossing indertijd zelf zocht maar helaas te weinig vond.
Heb jij als actieve sporter ook last van heupartrose en twijfel je aan je sportieve toekomst, dan hoop ik dat je iets hebt aan mijn verhaal.

Korte vakantie workout – het eightpack conserveringsprincipe

Korte vakantie workout – het eightpack conserveringsprincipe

31-07-2022

Uit het minimum het maximum halen is met deze 8 oefeningen altijd haalbaar, bijna geen materiaal nodig en toch een complete workout genieten die jou altijd een goed belevingsgevoel geeft. Ook ideaal om op vakantie te doen en je vormpeil wat te onderhouden.

Talent is een geschenk, geen verdienste

Talent is een geschenk, geen verdienste

27-05-2022

Met dit artikel wil ik mensen graag eens doen nadenken over de relatieve waarde van talent, talent waardoor mensen presteren ver boven de fysieke capaciteit van de gemiddelde mens. Hoe fantastisch het ook is om te kijken naar atleten die wereldprestaties neerzetten en hoe bewonderenswaardig ook, het zijn ook maar mensen die kwetsbaar en sterfelijk zijn. Moeder natuur is niet eerlijk als het gaat over het uitdelen van geestelijke en lichamelijke mogelijkheden. Talent is daarom geen verdienste maar een gift van moeder natuur, een geluk dat vanuit de moederschoot is meegegeven.

De impact van televisie –  TV-moraliteit in vraag gesteld

De impact van televisie – TV-moraliteit in vraag gesteld

06-05-2022

Ik wil het kleine scherm niet in een slecht daglicht zetten. Integendeel, televisie kan bijdragen tot meer verbondenheid tussen de mensen over de ganse wereld. Helaas is men op dit moment een weg ingeslagen waarbij het toestel dat mensen samenbracht nu te vaak zorgt voor meer polarisatie en ergernissen onder de mensen. . Het conditioneert mensen in een andere beleving van de samenleving waarbij waarden en normen steeds meer vervagen en traditionele gebruiken worden herleid tot een ongenuanceerde oppervlakkigheid.

Slaaf van het perfecte lichaam

Slaaf van het perfecte lichaam

14-03-2022

Voor vele meisjes spreekt het perfecte lichaam van een atlete, een ballerina of model tot de verbeelding. Ook voor jongens kan het ideaalbeeld van een strakke spierbundel met brede schouders een streefdoel zijn. Ze denken vaak dat dit ideaalbeeld hun geluksformule is. Als je er zo uitziet dan kan je niet anders dan je gelukkig voelen en in evenwicht zijn met het leven, zo zou je denken.
Uiteraard is dat niet zo. Een rolmodel van uiterlijke perfectie is niet altijd gelukkig vanbinnen. Het is een leven met veel tegenstrijdigheden waar constant geflirt wordt met de grens van de gezondheid.

Reflectie op zelfdoding – het waarom

Reflectie op zelfdoding – het waarom

19-02-2022

Zelfdoding… een gevoelig onderwerp… ondanks de vele pogingen in de media om dit meer bespreekbaar te maken blijft het toch vaak een taboe gespreksonderwerp in je eigen kring. In Vlaanderen sterven elke dag ongeveer 3 mensen als gevolg van zelfdoding en doen nog eens 27 mensen een poging om hun leven te beëindigen. Zelfmoord is zelfs de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren. Mensen kunnen meestal maar moeilijk begrijpen waarom iemand ervoor kiest om zijn leven te beëindigen.

Waarom een website voor personal trainers nuttig is

Waarom een website voor personal trainers nuttig is

11-02-2022

Als personal trainer is het geen noodzaak om een website te hebben maar als starter kan het – als je het het op de juiste manier aanpakt – zeker een meerwaarde betekenen in het helpen groeien van jouw zaak.

De juiste mindset voor je eerste marathon

De juiste mindset voor je eerste marathon

29-01-2022

Je eerste marathon is een hele onderneming. Cellbuilding wil je met deze inzichten op weg helpen naar een realistische mindset tijdens je voorbereiding. Pas als je je deze inzichten goed hebt ingeprent en bewust bent van jouw keuze, kan je de volgende stap zetten naar opstellen van je trainingsplan.

Terug naar de melkboer…

Terug naar de melkboer…

22-01-2022

Het sociaal gevoel zit op een laag pitje. Onze samenleving hangt aan elkaar met digitaal contactweefsel dat het menselijk aanvoelen herleidt tot een oppervlakkige acte de présence. Ik schreef al eerder een artikeltje over de negatieve gevolgen van onze digitale samenleving maar dit opiniestukje wilde ik toch nog graag kwijt.

Betekenis van het zuchtje leven

Betekenis van het zuchtje leven

14-12-2021

Voor Cellbuilding begint de weg naar verandering altijd bij het bespreekbaar en toegankelijk maken van levensconflicten. Wat je niet onder woorden kan of mag brengen kun je niet bespreken, jezelf en de betekenis van het leven in vraag stellen zou geen taboe mogen zijn en toch … in een wereld waar schijnbaar alles mogelijk is wordt het steeds moeilijker om over gevoelens te praten. Zeker als het om negatieve gevoelens gaat want wij leven in een geconditioneerde leefwereld waar alles altijd goed moet zijn.

Gezond bewegen – gezond sporten

Gezond bewegen – gezond sporten

10-10-2021

Bewegen is voor een mens essentieel, net als eten en drinken. Beweging is ook voeding voor lichaam en geest. Een goed beweegmodel zoekt het evenwicht tussen rust en beweging en houdt rekening met de fysieke en mentale stressgevoeligheid van de dag zodat alleen de voordelen van beweging resten. De meeste sportmodellen zijn opgesteld in functie van prestaties, met vaste trainingsmodellen met weinig ruimte voor gevoelsmatige belasting in functie van het moment. Er wordt teveel gewerkt en te weinig beleefd, het voortdurend streven naar meetbare resultaten om te vergelijken wordt belangrijker dan het puur beleven van het bewegen en de connectie tussen lichaam, geest en omgeving. 

Digitalisering van onze samenleving

Digitalisering van onze samenleving

18-09-2021

Tijdens mijn personal training of mental coaching sessies worden wel eens diepzinnige gesprekken gevoerd en regelmatig gaat het dan over de digitalisering van onze samenleving. Ik praat graag met mensen en daag hen ook uit om eens wat dieper na te denken over zaken die we de dag van vandaag soms te makkelijk aanvaarden zonder erbij stil te staan. Onlangs schreef ik nog een opiniestukje dat ik graag ook hier wil delen. De bedoeling is vooral om mensen te inspireren om af en toe eens kritisch na te denken over de invloed van de vooruitgang en digitalisering op onze maatschappij.

Help… mijn kind is hoogsensitief !

Help… mijn kind is hoogsensitief !

03-08-2021

Kinderen opvoeden is geen makkelijke taak, op de juiste manier omgaan met een hoogsensitief kind is nog complexer.
Hoogsensitieve kinderen vragen om een heel voorzichtige aanpak om hen klaar te maken voor het leven. Vele ouders weten helaas niet goed hoe ze dit het beste kunnen doen. Ze zien ze hun kind soms onterecht als een probleemkind.

Wil jij als bezorgde ouder graag meer inzicht in hoe je beter met je hoogsensitieve kind kan omgaan? In dit artikel geef ik je als hoogsensitief persoon mijn persoonlijke ervaring en inzichten. Dit kan jou helpen om je kind beter te begrijpen.

Afvallen met lopen: hoe haal je beter resultaat

Afvallen met lopen: hoe haal je beter resultaat

01-07-2021

Kan ik van lopen afvallen ? Afhankelijk van de intensiteit verbrand je tijdens het lopen ergens tussen de 500 en de 800 kcal per uur. Dit maakt dat lopen uitermate geschikt is voor gewichtscontrole, vooral als je de looptrainingen varieert en combineert met een evenwichtige voeding. Is lopen de beste manier om af te vallen? Neen, als je wil afslanken is de combinatie van hardlopen met krachttraining een betere oplossing. Dit gezegd zijnde, als je echt graag loopt, en je wil wat ook wat aan je gewicht doen, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kan houden, zodat je toch het maximale verbruik uit je looptrainingen kan halen.

Op zoek naar menselijkheid

Op zoek naar menselijkheid

23-06-2021

Heb jij er ook soms zo genoeg van? We worden de laatste tijd in de media overspoeld met uitspraken als “samen kunnen we het” of “samen zijn we sterk”. Het lijkt wel één grote bubbel van positiviteit. Ik vraag me af, zijn we echt zo liefdevol voor elkaar? Hoever reikt ons gevoel om elkaar te begrijpen, te helpen en te ontzien echt? Zijn we niet allemaal op zoek naar gewoon een beetje menselijkheid? Ik vertel je graag mijn idee over menselijkheid, wat volgens mij de echte betekenis is en hoe belangrijk het is om elkaar een goed gevoel te geven om meer uit het leven te halen.

Denk aan je toekomst en zorg NU voor gezonde gewrichten

Denk aan je toekomst en zorg NU voor gezonde gewrichten

24-05-2021

Je bent jong en sportief, en het laatste waar je aan denkt is dat je later misschien gewrichtsproblemen zou kunnen krijgen. Ik snap het, ik heb deze fout ook gemaakt. Ook al trainde ik zeer compleet, toch verviel ik als hardloper teveel in eenzijdige repetitieve bewegingen waardoor ik nu last heb van artrose. Lees verder hoe jij dit kan vermijden.

Personal training sessie – de pré-scan

Personal training sessie – de pré-scan

02-05-2021

Het klinkt volstrekt logisch dat je voor je aan een personal training sessie begint even aan de klant vraagt hoe hij zich voelt, uit professioneel oogpunt maar ook gewoon uit human interest en beleefdheid. Net omdat het zo normaal is wordt deze belangrijke fase van de training na een tijdje vergeten met als gevolg dat men de belastbaarheid van de klant soms verkeerd inschat. Cellbuilding indiceert deze fase als een pre-scan, het is belangrijk om voor elke training even te polsen hoe het echt met de klant gaat en hoe zijn dag geweest is om zo goed mogelijk te anticiperen op zijn fysieke en mentale belastbaarheid van de dag en zo kwetsuren te voorkomen.

Leven na topsport – topsporters sterven 2 keer

Leven na topsport – topsporters sterven 2 keer

11-04-2021

Stoppen met topsport/competitie is voor velen reeds een eerste keer sterven. De meeste topsporters zijn verslaafd aan afzien, ze hebben die intense fysieke prikkel nodig om te voelen dat ze leven, zonder die prikkel stelt alles maar weinig voor, hun hele gevoelsbeleving en geluk hangt af van die prikkel, zonder die prikkel functioneren ze niet. Dit houdt een zeker gevaar in omdat de onvermijdelijke confrontaties met fysieke beperkingen in het leven bij hen veel harder aankomen. Dit artikeltje is enerzijds voor topsporters zelf, om hen enig inzicht te geven in de emoties die ze kunnen voelen bij het einde van hun competitieve carrière maar anderzijds ook voor de mensen in hun omgeving om hen te helpen de reacties van atleten te begrijpen.

Diversiteit anders bekeken – nooit te vreemd om mens te zijn

Diversiteit anders bekeken – nooit te vreemd om mens te zijn

31-03-2021

Cellbuilding wil bouwen aan een beter en sterker mens-zijn en indiceert inzichten in levensconflicten die het maatschappijbeeld tekenen. Elkaar eerst beter leren begrijpen en rekening leren houden met verschillen is een belangrijke stap om een vredelievend klimaat te scheppen waarin mensen zich individueel kunnen ontwikkelen en zich beschermd en goed voelen . Ook diversiteit en racisme leiden dikwijls tot moeilijke conflicten en dit is zeker niet iets waar je zo maar zwart-wit over kan denken en handelen. In deze tekst geef ik graag mijn persoonlijke visie bij het gevoel dat leeft omtrent diversiteit bij de mens.

In kwetsbaarheid groeit kracht

In kwetsbaarheid groeit kracht

12-03-2021

In onze huidige maatschappij is het tonen van onze kwetsbaarheid heel moeilijk geworden en wordt het tonen van onze kwetsbaarheid eerder als een zwakte aanzien.
Mensen worden letterlijk gehersenspoeld en opgevoed met de gedachte dat ze alleen gelukkig kunnen zijn als alles perfect is en in dat plaatje past kwetsbaarheid niet want dat staat niet voor de levenslust van de perfectiecultuur waarin wij leven. Alles moet goed zijn en het leven moet alle dagen een feest zijn, wonden moet je afdekken maar zeker niet tonen, twijfels zijn een teken van zwakte …

Wat betaal je voor een personal trainer en hoe maak je je keuze?

Wat betaal je voor een personal trainer en hoe maak je je keuze?

03-03-2021

Toen ik indertijd begon behoorde personal training eerder tot het luxe-segment van de fitnessindustrie. Gelukkig is dit intussen veranderd en is personal training voor bijna iedereen toegankelijk geworden. Maar wat kost een personal trainer nu eigenlijk?

Zelfstandig personal trainer worden … weet waaraan je begint

Zelfstandig personal trainer worden … weet waaraan je begint

17-02-2021

Er is de laatste tijd een echte coaching hype aan de gang, bewegingscoaches, mental coaches, gezondheidscoaches, relatiecoaches, gelukscoaches… de lijst coaches die een mens tegenwoordig kan raadplegen is eindeloos. Ook in de sportsector zie ik meer en meer mensen die personal trainer willen worden. Met dit artikel wil ik er proberen voor zorgen dat je weet waaraan je begint

Fitspiration – het gevaar van social media

Fitspiration – het gevaar van social media

24-01-2021

Ik ben misschien oud en/of ouderwets, maar ik ben geen grote fan van social media. Ik begrijp dat het een vooraanstaande rol speelt in deze moderne tijden, en het kan zeker ook nuttig blijken, maar er schuilt toch ook een groot gevaar in. Ook gezondheid en fitness zijn populaire onderwerpen, zie #fitspiration #fitnessmotivation en hiervan wordt ook door firma’s handig gebruik gemaakt om hun producten te populariseren. Ik juich zeker toe dat meer mensen belang hechten aan een actieve en gezonde levensstijl, maar bedenk dat dergelijke boodschappen je resultaat ook negatief kunnen beïnvloeden. 

De cel van menslievende omgang

De cel van menslievende omgang

12-01-2021

Soms is het goed om eens stil te staan bij de manier waarop wij mensen met elkaar omgaan. Ik zie 5 belangrijke pijlers die kunnen helpen om op een menslievende manier met elkaar om te gaan. Het is een kleine moeite om deze te proberen toepassen maar het kan wel een groot verschil maken in de omgang met je medemens. De vijf punten staan voor het overbrengen van een goedaardige menslievende gevoelsbeleving en zorgen ervoor dat elk contact dat je hebt met je medemens beter aanvoelt en meer kansen geeft om goede relaties op te bouwen.

Op zoek naar zingeving – inzichten en tips (slot)

Op zoek naar zingeving – inzichten en tips (slot)

21-12-2020

Dit artikel is het derde en laatste deel in de reeks over zingeving. Moeder, waarom leven wij? Dit is de vraag waarop niemand het juiste antwoord kent. De ene denkt hier al meer over na dan de andere en dikwijls is het zo dat, naarmate we ouder worden, hier wel wat meer over gaan nadenken. Ook ik heb uiteraard hét antwoord niet, maar ik wil jullie wel graag wat inzichten geven, zodat je de zaken misschien ook eens vanuit een ander perspectief bekijkt.

Deze teksten zijn misschien niet de makkelijkste om te lezen, maar ik hoop dat jullie toch even moeite willen doen. Ze zeggen dat je in je blogs moet schrijven alsof je teksten voor een twaalfjarige schrijft, en het klopt dikwijls wel, de meeste mensen doen ook geen enkele moeite meer. Teksten moeten makkelijk leesbaar zijn, alinea’s kort, en je mag niet teveel moeilijke woorden gebruiken, anders klikt men gewoon weg maar sommige zaken zijn wat moeilijker te vereenvoudigen en ik ben van mening dat men soms wel eens wat meer aandacht en inspanning van de lezer mag vragen.

Mijn beste tips om het sporten wél vol te houden

Mijn beste tips om het sporten wél vol te houden

24-10-2020

We kennen het allemaal : we starten het nieuwe jaar vol met goede voornemens, en meer sporten is bijna elke keer onderdeel van ons masterplan naar een betere ik. In januari lopen we nog de deur van de sportschool plat, in februari al wat minder, en tegen dat de maand maart eraan komt zijn onze strakke plannen al wat minder strak, net zoals onze buik en billen. Maar dan komt de lente, de eerste zonnestraaltjes zijn daar, we beginnen reeds te dromen van onze zomervakantie, en dan is ze er weer : onze motivatie, want als we in de zomer onze bikinibody of voor de heren onze sixpack op het strand willen showen, dan weten we : er is dringend werk aan de winkel. Helaas zijn ook deze goede intenties een kort leven beschoren en als de zomer voorbij is en we onze extra pondjes weer onder de winteroutfits kunnen verbergen is de motivatie om te blijven sporten bij sommigen weer ver te zoeken. Ik geef jou dan ook graag enkele tips om het sporten wél vol te houden.

Op zoek naar zingeving –  inzichten en tips (2)

Op zoek naar zingeving – inzichten en tips (2)

23-08-2020

Deel 2 in onze zoektocht naar zingeving. In dit deel kijken we naar onze relatie met de seizoenen en de natuur, hoe deze invloed hebben op ons gevoel.

In kwetsbaarheid groeit kracht

In kwetsbaarheid groeit kracht

16-10-2019

Ja, ik ben kwetsbaar, en dan…? Het leven is kwetsbaar, de mens is leven en is dus kwetsbaar, kwetsbaarheid zit in ons allemaal, goed of slecht, het is steeds aanwezig en maakt deel uit van ons zijn dus je kan het maar beter aanvaarden.

1 2 3 5