Op zoek naar zingeving – inzichten en tips (2)

23-08-2020
Op zoek naar zingeving - inzichten en tips (2)

Uit: Reflections of awareness, de Levensgids II

Een tijdje geleden schreven we een eerste post over zingeving. Iedereen stelt zich vroeg of laat de vraag: wat is de zin van ons leven? Wat doen we hier? Waarom zijn we hier? Uiteraard is er niet één juist antwoord, iedereen moet dit voor zichzelf uitmaken. Iedereen is op zoek naar geluk, maar wanneer ben je gelukkig? Wat is voor jou belangrijk? Wat Cellbuilding wil doen is jou enkele inzichten geven die jou misschien helpen een beter beeld op deze vraagstelling te krijgen.

Deze post over zingeving is een vervolg. Indien je deel 1 nog niet gelezen hebt, klik dan op deze link :  https://www.cellbuilding.be/op-zoek-naar-zingeving/

Waar we in het eerste deel vooral gefocust waren op onze relatie en conflicten met de tijd, bekijken we in deze blog enkele andere factoren die een rol spelen in of we ons gelukkig of ongelukkig voelen. Als deze relaties verstoord zijn, dan is dit een teken dat we niet goed in ons vel zitten.

Lijn 2: de verbondenheid met de seizoenen.

De verbondenheid met de seizoenen is vooral een emotionele verbinding met het leven. De seizoenen staan voor tradities, momenten van verbondenheid met het verleden en het uitkijken naar de toekomst. Dankzij de seizoenen worden onze gevoelens van dankbaarheid versterkt, denk maar aan de vele tradities die eraan verbonden zijn en waar we onze medemens wat extra aandacht geven, de seizoenen zorgen ervoor dat we iets hebben om naar uit te kijken. Wie de beleving van de seizoenen kan genieten staat dichter bij de natuur, de seizoenen zijn de gevoelsmatige klok van moeder natuur die aangeeft aan de planten en de dieren hoe ze moeten voorzien in het aanpassen van hun gedrag om te kunnen overleven. Wie als mens niet veel contact meer heeft met de natuur verliest veel van zijn intuïtieve kracht. Ook wij mensen leefden vroeger meer met de seizoenen omdat we meer buiten leefden in de natuur, helaas is de natuur voor velen enkel nog enkel een vergezicht door het raam geworden dat ze vanuit hun kantoor kunnen zien. In de seizoenen zit de kracht van de zintuiglijke beleving van het leven, de typische geuren en kleuren met een eigen betekenis waaruit herinneringen ontstaan zorgen voor een diepmenselijke verbinding met het zijn. Door de seizoenen leren we onbewust omgaan met het leven en de dood die ermee verweven zijn, zaaien en oogsten, groeien, bloeien en verwelken tot vergaan, werken en feesten. De lentebeleving waar het frisse dat in de lucht hangt stimuleert en kracht geeft, de zomer waar het zoete dat in de lucht hangt het leven verzacht en waar de zon ons altijd wat gunstiger stemt, de herfst die langzaam intreedt en onze stemming kleurt met sprookjesachtige taferelen en ervoor zorgt dat onze kindfantasie behouden blijft dankzij de vele traditionele feesten die verbonden zijn aan dit seizoen zoals Halloween, Allerheiligen, de Sint. Van de kleurrijke bossen tot en met de naakte velden waarboven een geur van kool en raap hangt tot de winter die ervoor zorgt dat we niet vergeten hoe eenvoudig deugdzame gezelligheid kan zijn, gewoon wat kaarslicht en wat warmte binnenshuis, de winter waar de stilte tussen de sneeuwvlokken ons rustig stemt en de feeërieke sfeer ons vergevingsgezinder maakt en ons eens extra doet nadenken over het leven en degenen die we lief hebben.  Cellbuilding indiceert dat wie zich niet meer of minder verbonden voelt met de levenscontactlijn van de seizoenen minder voeling heeft met het leven en met zijn medemens, wie zich ongelukkig voelt ziet de schoonheid van de seizoenen zelfs niet meer en zal opvallend geneigd zijn om zich meer en meer terug te trekken van de traditionele gebeurtenissen, men zal geen boodschap meer hebben aan de blije zingende vogels van de lente en nieuw leven, de zomer zal te vrolijk zijn in het contrast met de negatieve gevoelsstemming, de herfst met zijn donkere natte dagen zal de triestesse nog versterken en de winter zal staan voor nog meer ellende.

Hoe kan het beter ?

Het is één van de belangrijkste stappen om je weer wat beter te voelen dat wanneer je in een ongelukkige gevoelsstemming zit probeert om weer meer contact te maken met de seizoenen en de natuur en dat je ook probeert om de tradities wat in ere te herstellen. Denk eraan dat wat je uitstraalt je ook zal aantrekken, er zullen geen pakjes onder de kerstboom liggen als er geen boom staat, tradities behouden vraagt dat je wat moeite doet voor elkaar maar je wordt er zelf ook beter van.

Lijn 3: de 4 elementen

De verbondenheid met de 4 elementen is vooral een verbinding met het fysieke welbevinden, de elementen aarde, water, lucht en vuur hebben een helende werking op het menselijk organisme, alle genezende middelen zijn gebaseerd op de grondstoffen die gewonnen worden uit de aarde en worden bewerkt met water, lucht en vuur. Deze elementen hebben ook een helende spirituele kracht op onze lichaam en geest, Cellbuilding indiceert dat we als mens ook geboren worden met een aangeboren oerelement dat het dichtste bij de habitat van ons natuurlijk functioneren staat, sommigen zijn meer aardgebonden, anderen zijn meer watergebonden enz. Cellbuilding indiceert dat wie minder goed in zijn vel zit ook het genot en de levenskracht die van deze elementen uitgaat minder sterk zal beleven. Deze elementen kunnen nochtans helpen bij de genezing, zowel fysiek en mentaal, water is fysiek en mentaal  helend omdat het reinigt vanbinnen en vanbuiten, het is niet voor niets één van de belangrijkste elementen waar men gebruik van maakt in een wellnessklimaat. De lucht is wat ons het meeste omgeeft en waarin we elke dag in-en uitademen, de kwaliteit van de lucht maakt dan ook een belangrijk deel uit van ons welbevinden, maar ook mentaal is er een verbondenheid met de luchtsfeer, we zeggen ook dikwijls dat er iets in de lucht hangt, het is op dat moment een gevoel dat we hebben over een zeker aanwezig spanningsveld. De aarde is onze houvast, wie zich onzeker voelt en het evenwicht met het leven verliest zal niet goed aarden, de aarde zorgt ook fysiek voor ons welzijn, bijna al onze voedingsmiddelen komen uit de aarde, de aarde omvat ook de bergen, de mystiek en de kracht van de bergen heeft eveneens een helende werking op ons fysieke en mentale welbevinden. Bergen staan ook voor de fysieke uitdaging van ons menselijk kunnen, wie zich goed voelt en gezond is kan bergen verzetten. Vuur tenslotte staat voor fysieke warmte maar ook voor mentale warmte en passie, vuur is een hulpelement die de werking van de andere elementen kan versterken, vuur is ook een sfeermaker, een veel betekend kaarslicht is gemaakt van bijenwas, een grondstof en heeft zuurstof nodig uit de lucht om te kunnen branden. Het is belangrijk dat deze 4 elementen zorgen voor balans in ons welbevinden, bij wie niet gelukkig is en zich niet goed voelt zijn deze elementen doorgaans niet in balans met het zijn en is de verbondenheid met de gevoelscontactlijn onregelmatig of verbroken. De verbinding met deze 4 elementen staat voor het beleven van een goede hygiëne en zelfzorg uit respect  voor jezelf en voor je omgeving, het is een veelzeggende indicatie wanneer je een onverzorgd iemand ziet bij wie de verbinding met deze gevoelscontactlijn met het leven niet meer onderhouden wordt.

 

Hoe kan het beter?

Probeer uit te zoeken welk van de 4 elementen het best bij je natuur past (meestal voel je dit intuïtief aan) en gebruik dit om iets te doen met beweging of sport. Zorg dat je niet gaat zweven en blijf met je voeten op de grond, verloochen je afkomst niet en probeer realistische keuzes te maken, vermijd extremen, hoe moeilijk je het ook hebt zoek af en toe wat ontspanning, geniet en neem je tijd om een warme of verkwikkende douche te nemen, af en toe een sauna kan ook bijdragen tot een beter gevoel, zoek regelmatig de buitenlucht op en liefst de lucht van de natuur, de zee of de berglucht is weldadig voor het welzijn en de zuivering van lichaam en geest en tenslotte creëer weer wat meer warmte in je hart, wees niet zo haatdragend, steek eens een kaarsje aan en doe iets aan de sfeerbeleving in huis, probeer de passie weer te laten oplaaien in je relatie als je die nog hebt, geloof me dat het vlammetje zelden volledig uit is, het is een kwestie van wat extra aandacht geven om weer wat aantrekkingskracht terug te winnen en zoek ook een hobby of neem je hobby weer op waarin je je passie kwijt kan om te voelen dat je iets betekent.

Lijn 4: de verbondenheid met planten en dieren

Onze verbondenheid met planten en dieren zegt veel over onze menselijkheid en onze integriteit. Je hoeft zeker geen dierenliefhebber te zijn om de verbondenheid met deze gevoelscontactlijn van het leven te onderhouden maar het zegt wel veel over hoe goed je als menslievend persoon functioneert in het leven. Als je geen respect hebt voor de planten en de dieren en niet geeft om hun welzijn dan zegt dat ook veel over hoe je met de aarde begaan bent, wie niet goed in zijn vel zit geeft dikwijls niet veel om het dierenleed en sommigen ontsporen zelfs helemaal en mishandelen dieren. Het kan misschien vergezocht zijn maar wie zo maar planten uittrekt en vernielt is niet helemaal gelukkig want anders besef je dat ook een bloem in de wei of langs een boord van een wandelpad deel uitmaakt van een goede gevoelsbeleving van de mens en dat je niet zo maar het recht hebt om dat stukje geluksgevoel af te pakken. Cellbuilding indiceert dat je zeker gebruik mag maken van de planten en deze mag aanwenden voor het welbevinden en welzijn van de mens, als je gaat wandelen en je hebt de intentie om een mooi boeket wilde bloemen te plukken om iemand mee gelukkig te maken dan is dat nemen uit de natuur niet voor niets en is het hoger doel waarvoor de planten dienen heel menselijk en een teken dat je zelf gelukkig bent en dit wil delen, ook het trekken en kweken van kruiden met als doel het dienen van het welzijn van de mens is zeker gerechtvaardigd. Het niet geven om het welzijn van planten en dieren kan één van de onopvallendste tekens zijn dat iemand ongelukkig is maar het is wel een zeer sterk teken. Onverschillig staan tegen deze gevoelscontactlijn wil zeggen dat je diep vanbinnen niet gelukkig bent en niet goed aardt, wie niet meer stilstaat bij of geeft om het opgewekt gefluit van de vogels en bij wie een gewond dier langs de weg geen enkele emotie of medelijden opwekt voelt zich niet zo verbonden met het leven en is niet gelukkig. Als je de schoonheid van moeder natuur niet meer kan zien of verdragen mis je het mededogen en de liefde die een mens gelukkiger maken. Bedenk dat de liefde van een dier en de geuren van de natuur een bewezen helende werking hebben, niet meer geven om deze beiden is als weigeren om je beter te voelen en alle hoop op geven.

Hoe kan het beter?

Als je niet gelukkig bent probeer dan wat meer contact te zoeken met plant en dier, misschien ben je meer een plant-mens, haal dan wat plantjes in huis of leg een kruidenperkje aan, ben je meer een dier-mens dan kan je de tuin voorzien van een vogeleethuisje of je kan gaan helpen in een asiel of wie weet zelfs een dier in huis nemen. Wil je het contact toch liever wat afstandelijker houden zoek dan de natuur op, voel de kracht van de bomen en verrijk je met de geur van de planten. Voor vele mensen die zich eenzaam voelen en veel verdriet moeten verwerken kan het geven van liefde aan een huisdier of bezig zijn met dieren algemeen therapeutisch werken of zelfs tuinieren kan mentaal bevrijdend zijn, voor iets zorgen en het helpen opgroeien geeft energie en zin aan het leven.

Binnenkort volgt het derde en laatste deel in deze reeks.

 

Op zoek naar zingeving - inzichten en tips (2)