Zelfstandig personal trainer worden … weet waaraan je begint

17-02-2021

Er is de laatste tijd een echte coaching hype aan de gang, bewegingscoaches, mental coaches, gezondheidscoaches, relatiecoaches, gelukscoaches… De lijst coaches die een mens tegenwoordig kan raadplegen is eindeloos. Ook in de sport zie je meer en meer mensen die personal trainer willen worden. Heb jij er ook al aan gedacht om zelfstandig personal trainer te worden? Met dit artikel wil ik er proberen voor zorgen dat je weet waaraan je begint.

Jammer genoeg wordt er via social media een beetje een vals beeld gecreëerd over het beroep van personal trainer. Een beroep mag niet als trend of hype worden gepromoot, zeker niet als dat beroep met het welzijn van de mens te maken heeft. Velen beseffen niet dat je als coach een grote verantwoordelijkheid draagt, je kan echt schade aanrichten aan je medemens.

Personal Trainer worden? Weet waaraan je begint.

Kan iedereen personal trainer worden ?

In theorie wel… wat zowel een goede als een slechte zaak kan zijn. Er zijn momenteel tal van personal trainer opleidingen, de ene al kwalitatiever dan de andere. Vele sportieve jongvolwassenen zijn op zoek naar hun identiteit op de beroepsmarkt. Mede door de invloed van social media zien ze personal trainer als een ideaal beroep. Op zich geen probleem als dit echt je doel is en je altijd al interesse hebt gehad om bezig te zijn met de menselijke factor en beweging. Helaas voelen velen zich om de verkeerde reden aangetrokken. Bovendien is personal trainer een zwaar onderschat beroep.

De meesten zien het beroep van personal trainer als een snelle manier om succesvol te zijn, goed geld te verdienen en aanzien te verwerven bij de beter sociale klasse. Ze zien het cliché beeld van de Amerikaanse personal trainer die blijkbaar alles in het leven onder controle heeft, mooi gespierd uiterlijk, witte tanden en een smile die alle deuren naar succes opent. Sommigen dromen ook van het cliënteel, mooie rijke vrouwen die aandacht te kort komen in het leven en die dit graag compenseren door een sessie met hun trainer. Laat mij al diegenen dan eventjes met de voeten op de grond zetten.

Ik zeg niet dat je als personal trainer niet makkelijker in contact komt met een sociaal hogere klasse. Echter zijn het niet altijd de vrouwen of mannen met een droomfiguur of droomconditie waar je mee zal te maken krijgen.

Personal training is een veeleisende job die meer vraagt dan fysiek vertoon. Bovendien kom je zelden klanten tegen met het ideale sportprofiel of met de ideale sportieve ingesteldheid. Integendeel, je zal je constant moeten aanpassen aan de omstandigheden en levensstijl van de klant. Het is eerder een subtiel bijsturen om de juiste accenten te leggen dan het pushen van een strakke trainingsplanning om het hoogste rendement te halen. Er zijn zeker wel klanten die je fysiek zwaarder kan belasten en die echt wel zeer doelgericht willen werken maar geloof me dat is de minderheid.

De stukjes van de taart worden kleiner

Het gevaar dreigt dat een oververzadiging het kwaliteitslabel van dit beroep zal verlagen en het opbouwen van een rendabele zaak voor beginnende trainers moeilijk zal maken. Concurrentie is tot op een bepaald vlak goed, het zorgt ervoor dat mensen creatiever worden en zichzelf gaan verbeteren. Maar er is ook een breekpunt, daar wanneer de concurrentie het exclusieve karakter begint te bedreigen en het een me-too product of dienst wordt. Ik vrees een beetje dat we op dat punt gekomen zijn.

Overaanbod gaat dikwijls ten koste van kwaliteit. De dienst zal tegen een lagere prijs worden aangeboden of in een afgeleide vorm worden geherpositioneerd. Daardoor dekt de vlag niet altijd de lading. Het zal moeilijker worden om klanten nog te overtuigen van het verschil in kwaliteit. Ik wil jou niet ontmoedigen om te starten want het is zeker een mooie job. Ik wil enkel duidelijk maken dat je het met realistische verwachtingen en om de juiste redenen moet doen.

Besef ook dat niet iedere personal trainer met een dure sportwagen rijdt en in een luxe situatie werkt. Het is zoals in alle jobs, als je meer wil bereiken zal je er ook harder moeten voor werken.

Starten als zelfstandig personal trainer met de juiste intentie en verwachtingen

Ok, dus je hebt een opleiding of cursus als personal trainer afgewerkt. Is dat genoeg om direct als volwaardig personal trainer te starten? Heb je voldoende inhoud om de lading te dekken die aan dit luxesegment van de fitnesssector hangt ?

Eerst en vooral moet je zelf voldoende verantwoordelijkheid hebben om te weten of je genoeg technische kennis hebt over anatomie, bewegingsleer, het menselijk lichaam. Je werkt met mensen van vlees en bloed, dikwijls met mensen die weinig notie van beweging hebben. Het is jouw verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat zij dit op een veilige manier kunnen doen.

Velen zien een cursus personal training als een shortcut om snel, naar mijn mening te snel, deze verantwoordelijke job in te vullen. Ik denk dat er nog een andere factor belangrijk is om deze job te kunnen dragen. Volgens mij vraagt deze job een dosis levenswijsheid om je te kunnen inleven in het leven van de klant en aan te voelen welke de juiste aandacht is.

Het intuïtief aanvoelen waar je de klant raad mag geven en bijsturen in zijn levensstijl zonder hem het gevoel te geven dat je oordeelt vraagt nuance. Weten wanneer je een klant meer moet pushen of afremmen tijdens zijn training zonder hem het gevoel te geven dat hij zich mislukt voelt. Dit is een kwaliteit die je als jonge trainer vaak nog niet hebt. Als je nog niet veel levenservaring hebt is het soms moeilijk om met de verschillende persoonlijkheden om te gaan. Je moet aanvoelen hoe hen van de juiste aandacht te voorzien die ze aanvoelen als een verbetering van hun levenskwaliteit. Je krijgt zelden de perfecte klant waarmee je kan werken volgens het academisch plan. De meeste klanten slepen een pak fysieke en mentale bagage met zich mee waar je rekening moet mee houden en juist op moet kunnen anticiperen .

Ikzelf ben er ook voorstander van om eerst enkele jaren te werken als fitnessbegeleider in een fitnessclub. Hierdoor krijg je meer voeling met de sector. Naar mijn ervaring kun je als jonge onervaren trainer nog niet voldoende inschatten en anticiperen op het verwachtingspatroon van de PT-klant.

Ik was 35 jaar toen ik voltijds personal trainer werd. Uiteraard is dat geen absolute leeftijdsgrens maar ik ben persoonlijk wel van mening dat je minstens achteraan de 20 moet zijn om deze job volwaardig in te vullen. 

Personal trainer: van je hobby je beroep maken?

Velen zien deze job ook als een kans om zelf nog meer met hun eigen sport bezig te kunnen zijn. Laat mij dan de illusie doorprikken : dit is niet het geval en ik spreek uit ondervinding. Tijdens mijn eerste jaren als zelfstandig personal trainer deed ik zelf nog aan competitiesport op een hoog niveau. Het waren gelukkig wel mijn laatste jaren als competitie atleet, maar ik kan gerust zeggen dat ondanks dat ik beroepsmatig meer met sport kon bezig zijn en zelfs meer kon sporten dat dit niet optimaal was voor mijn prestaties.

Je kan zeker meer sporten als personal trainer, alleen zal dit altijd in functie zijn van wat je klant wil. Misschien loop je graag en lijkt het alleen maar leuk om samen met een klant gaan lopen.  Hoe leuk is lopen nog voor jou als je tegen een slentertempo samen met je klant een uur moet gaan lopen op een moment dat je voelt dat dit jouw lichaam eigenlijk geen goed doet ? Bovendien kan het best zijn dat de volgende klant ook behoefte heeft aan een duurloop omdat het een heel stresserende dag geweest is en hij echt behoefte heeft om af te zien van de geplande krachttraining en liever wat buitenlucht opsnuift tijdens een ontspannen loopje.

Dat is de realiteit van een personal trainer, flexibel zijn en je aanpassen aan de klant. Vergeet het als je denkt dat jij altijd kan bepalen wat je wil doen, de klant is koning. Uiteraard ben je ook geen slaaf van de klant en zal de klant jou wel grotendeels volgen en zich schikken in een zekere planning en trainingsfilosofie. Toch zal je heel veel aanpassingen moeten doen. De klant bepaalt zelf grotendeels de richting die hij wil uitgaan en de weg die hij met jou wil afleggen. Je kan dus niet zo maar je zin doen, ook al is dat met de beste intentie en weet je dat jouw methode voor hem het beste is.

De klant zal ook niet altijd met jouw energie en gevoel de training aanvangen. Dat kan soms heel frustrerend zijn omdat je beseft dat hij zijn doel zo nooit op tijd zal bereiken. Als je met drukbezette zakenmensen werkt (toch wel een doelgroep van personal trainers) dan zal je altijd op je best en zeer verdraagzaam moeten zijn. Niet dat dit moeilijke mensen zijn maar het zijn meestal wel drukbezette mensen met sterke principes. Zelf geven ze alle dagen het beste van zichzelf, ze willen zichzelf altijd willen verbeteren. Dat engagement zullen ze ook van jou verwachten.

Personal trainer op latere leeftijd?

Iets waar velen bij het starten ook geen rekening mee houden wanneer ze voor deze job kiezen is de fysieke houdbaarheidsfactor. Meer dan in andere fysieke jobs is de confrontatie met het fysiek ouder worden een niet te onderschatten element. Geloof me dat het mentaal zeer belastend kan zijn wanneer je op een dag met grote fysieke ongemakken en pijn te maken krijgt. Dan wordt mensen aanzetten tot beweging en gezondheid terwijl je zelf pijn lijdt en/of fysiek beperkt bent een grote uitdaging. Vandaar dat het ook belangrijk is om te anticiperen op later en te evolueren en/of een activiteit achter de hand te hebben.

Ik geef je dit inzicht opdat je, als je beslist om te starten als personal trainer, je dit doet om de juiste reden, voor het geluk van jezelf en van anderen die je wil helpen. Alleen dan zal je het enthousiasme delen met de juiste intentie dat er voor zal zorgen dat je meer kans maakt om een succesvol personal trainer te zijn en geen eendagsvlieg die de geloofwaardigheid van de sector schade berokkent.

Het wordt er niet makkelijker op…

Ik behoor vermoedelijk tot de vroegste generatie pt-trainers in België. De meeste fitnesscentra hadden indertijd fitnessbegeleiders om mensen wegwijs te maken in het gebruik van de toestellen maar veel meer dan dan was het niet. Stilaan begon er een vraag te komen naar méér begeleiding en zo is het eigenlijk organisch gegroeid. Omdat ik voordien ook in de commerciële sector had gewerkt kon ik vrij makkelijk mensen overtuigen tot een proefles. Meestal was dat voldoende om hen als klant te behouden.

Een goed personal training concept bestaat niet enkel uit tools en een goede bewegingsmethodiek maar vooral uit een bijzondere manier van omgaan met je klanten. Ik heb nooit reclame moeten maken, social media bestond toen nog niet, mijn beste reclame waren mijn klanten. Al vroeg begreep ik dat het belangrijk is om een gepaste doelgroep aan te spreken waarvan je kan leven. Ik bestudeerde alle nieuwe fitnesstrends en probeerde zo goed mogelijk in te schatten welke concepten het meest toegankelijk waren voor mijn doelgroep.

De juiste doelgroep aantrekken

In tegenstelling tot wat velen dachten richtte ik me niet tot de klanten met de absolute topsporterscapaciteiten. Zelf stond ik gekend als een zeer intensief sporter wat velen zelfs wat afschrikte, velen dachten dat ik een beul was. Uiteraard was dit niet zo, voor mezelf wel en ook voor wie dat wou maar dat was voor mij niet de essentie van beweging. Uiteindelijk had ik mijn eigen draaiboek waarin mijn bewegingsfilosofie en bewegingsmethodiek goed werden uitgelegd.

Ik zie nu ook teveel trainers zonder eigen identiteit. Ze kopiëren vooral bestaande bewegingsconcepten en theorieën en gaan op in de massa. Je hoeft als personal trainer niet alle segmenten van de fitness te beheersen, het is wel belangrijk dat je een algemeen goede basiskennis hebt van de fitness met betrekking op fysiologie en bewegingsleer maar de zeer specifieke niches of disciplines hoef je zeker niet allemaal te beheersen. Zo zijn olympische gewichtheffen, powerliften en bodybuilding gespecialiseerde segmenten die het best worden onderricht door trainers die deze disciplines zelf hebben beoefend. Je hoeft dit niet als personal trainer te kunnen, klanten die dit willen leren kun je het beste helpen door hen door te verwijzen naar een gespecialiseerde trainer.

Wees ook voorzichtig met klanten die competitiesport beoefenen, een personal trainer kan zeker een aanvulling zijn op hun sportdiscipline maar ook niet meer dan dat. Wie competitieloper wil worden kan beter bij een atletiekclub gaan dan bij een personal trainer. Bovendien vragen mensen die echt al bezig zijn met competitiesport ook een pak meer engagement van de trainer en er kruipt dan ook te veel tijd in een atleet naast de training qua opvolging en na verzorging, je kan meestal  niet overleven als personal trainer op een paar topatleten. Dus het is heel belangrijk om een doelgroep aan te spreken die past bij jouw kennis en aanpak om de lading te dekken als personal trainer.

Zoals ik reeds aangaf, de stukjes van de taart worden steeds kleiner, er is gewoon te veel en dat zorgt ervoor dat de sector nivelleert en het steeds moeilijker wordt om snel rendabel te zijn en een leefbaar klantenbestand te genereren. Je hebt de invloeden van social media kanalen die personal training zo toegankelijk maken met afgeleide niches dat iedereen zich aangesproken voelt om personal trainer te worden. Niet enkel de fitnesscentra, maar ook kinesistenpraktijken en diëtisten bieden meer en meer personal training of begeleiding op maat aan. Er zijn tal van onlinemogelijkheden en massa’s freelance trainers die hun diensten aanbieden.

Het is veel moeilijker geworden om potentiële klanten te bereiken, je moet hen proberen overtuigen van jouw meerwaarde maar ze moeten wel eerst bij jou geraken en omwille van het overaanbod zien klanten door de bomen het bos niet meer en komen ze helaas soms terecht bij trainers die eigenlijk onder de norm van het kwaliteitslabel van personal training werken.

Hulp nodig? Bij Cellbuilding kan je steeds terecht voor mentor coaching, het delen van onze ervaring en kennis kan jou beter maken, en je tijd en fouten besparen. Contacteer ons vrijblijvend voor meer info

Is het nog de moeite om te starten?

Als je start met de juiste instelling en een gezonde dosis realisme is het zeker mogelijk om nog succesvol te zijn in deze branche, het zal alleen meer tijd vragen om een goed cliënteel op te bouwen om voldoende leefbaar te zijn. Je zal als beginnend trainer sneller de juiste accenten moeten leggen om het verschil te maken en klanten vertrouwen te geven om voor jou te kiezen. Zonder een pak wilskracht en passie voor deze job zal je snel gedemotiveerd zijn. Als je het niet doet voor de goeie redenen en het niet meer is dan een impuls gecreëerd vanuit een nieuwe hype en je het maar doet omdat je niet weet wat anders te doen met je leven en het wel leuk lijkt om zo je geld te verdienen zal je het niet redden.

Zeven tips die het verschil kunnen maken als je personal trainer wil worden

  • Zorg vooral dat je de nodige technische kennis hebt om de job op een verantwoorde manier te kunnen doen.
  • Doe eerst enkele jaren ervaring op als fitnessbegeleider in een fitnessclub
  • Werk een goed bewegingsconcept uit met eigen accenten
  • Positioneer je eerder ambachtelijk i.p.v. je onmiddellijk in grote schulden te steken door grote leningen aan te gaan voor infrastructuur
  • Zoek een goede doelgroep die past bij jouw persoonlijkheid en die prijs/kwaliteit bewust is
  • Behandel je klanten met de juiste aandacht en inleving en pas de training aan op maat van het belevingsgevoel dat zij willen genieten als ze sporten
  • Blijf jezelf verbeteren door zelfstudie of opleidingen