Body mecanitials – beweging dichterbij brengen

07-01-2020

Bodymecanitials, een bewegingsconcept van Cellbuilding, brengt beweging dichterbij de mens. Het concept is ontleend uit de vroegere speeltijd waar de zin om te bewegen een natuurlijke uitdaging was die werd gemotiveerd door de omgeving.  Door het veelvuldig gebruik van impromptu tools krijg je een herkenbare beleving. Met Bodymecanitials vind je makkelijker vertrouwen in beweging vanwege de vrijblijvende intentie en de uitnodigende factor van de tools en de setup. Het sporten voelt meer aan als een spel zonder druk of angst voor mislukking, net zoals je als kind al spelend in elk object dat je tegenkwam een fysieke uitdaging zag. De wereld was een grote speeltuin om te ontdekken waartoe je fysiek in staat was en elke stap, hoe klein ook was een grote overwinning. Aftasten, proberen op je eigen aanvoelen, eigen tempo en kunnen steeds iets verder te gaan en iets meer te riskeren, met vallen en opstaan om uiteindelijk alle vertrouwen te vinden om de uitdaging volledig aan te gaan.

Het voordeel van werken met losse tools, weerstanden en gewichten is dat het lichaam meer getraind wordt op zijn functionele beweeglijkheid en dat reactievermogen en anticipatievermogen ook meer worden aangesproken. Een lichaam beweegt van nature ook zelden geconcentreerd in één bewegingsvlak en rond één as maar in alle vlakken en rond alle assen en moet anticiperen op verschillende snelheden. Trainen met losse impromptu tools vraagt ook meer van je stabiliserende spieren en maakt van beweging een heus creatief proces.

 

Enkele voorbeelden van bewegen met en rond impromptu tools

  • gooi maar eens in zithouding een licht zijden doekje voor je op en probeer terwijl een sit-up te doen en het terug op te vangen alvorens het weer op de grond valt, je lichaam wordt helemaal anders uitgedaagd dan wanneer je bijvoorbeeld met een zwaarder object zou werken. Eerst en vooral valt het sjaaltje niet recht naar beneden, het dwarrelt wat meer waardoor je soms wat meer naar links of naar rechts zal moeten uitwijken, het valt ook telkens met een andere snelheid, de ene keer zal je wat moeten wachten als je boven bent en de volgende keer zal je misschien wat sneller moeten zijn omdat het doekje toch wat sneller valt. Dit object geeft een heel andere dimensie aan je sit-ups, het constante spanningsverschil waarmee je buikspieren geconfronteerd worden zorgt voor een groter en dieper spieroppervlaktebereik wat ook het trainingseffect ten goede komt.
  • probeer maar eens je vormspanning te behouden door horizontaal tegen een stok aan te leunen met je volledige lichaamsgewicht zonder om te vallen, een echte uitdaging
  • het is ook een hele uitdaging om je evenwicht te bewaren op een onstabiel object en terwijl te squatten
  • zo lang mogelijk blijven hangen met je voeten van de grond aan een opgeknoopte handdoek of jutten zak.
  • leg eens een lang klimtouw in een bochtenformatie op de grond waar je op verschillende afstanden knopen hebt gelegd die dienen als raakpunten en probeer je dan op handen en voeten te verplaatsen via de knopen alsof je tegen een rots klimt, heel leuk en veiliger dan echt te klimmen en je traint er inzicht mee, lenigheid en kracht.

Impromptu tools zijn tools die Cellbuilding ontleent uit het dagelijkse leven. De trainingsbeleving met deze tools is heel speels en uniek, dit is echt creatief zijn met beweging.  Het biedt een zekere afleiding en vormt het ideale decor voor het opzetten van een thema set-up rond beweging.

Het is wel belangrijk bij het kiezen van dergelijke tools dat de veiligheid gewaarborgd blijft tijdens het uitvoeren van de oefeningen. Deze tools zijn niet gemaakt om te dienen als fitnesstoestel, je moet dus zelf oordelen over de belastbaarheid ervan om kracht en conditieoefeningen te doorstaan. Vermijd tools met losse onderdelen en een onstabiele vormgeving. Zoek bij voorkeur zachte tools die goed in de hand liggen en makkelijk mee te nemen zijn, test ook of de tools kleur en vormvast blijven bij intensief gebruik.

 

Voorbeelden van impromptu tools

Stoeltjes

Tafels

Zakken

Linten

Elastieken

Doeken

Handdoeken

Stokken

Autobanden

Knuppels

Touwen

Boomstronken

Kruiwagens

Ladders

Koebellen

Paraplu’s

(…)

Impromptu tools hebben echt wel een meerwaarde en maken bewegen weer iets toegankelijker in het dagelijks leven. Onbewust zorgt de fun factor er ook voor dat je beweging meer gaat aanvaarden als een onderdeel van het leven en van je levensstijl.

Concepttools

In tegenstelling tot impromptu tools zijn concepttools meestal gepatenteerd en ontworpen als echte trainingstools, ze zijn dikwijls gebaseerd op een eeuwenoude trainingsfilosofie en zijn in een uitgewerkt concept gegoten waardoor ze gebruiksvriendelijker en ook toegankelijker zijn geworden voor een ruimer publiek. Het zijn sterke marketingproducten geworden in de fitnessindustrie, het vergt wel een zekere techniek om met deze tools veilig te kunnen trainen maar er bestaan voldoende boeken en workshops om dit veilig te leren, het beste kun je een paar lessen nemen bij een personal trainer die jou de juiste houding en techniek aanleert om efficiënt en veilig met deze tools te werken. Meestal zijn het losse gewichten waar de hefboomwerking aanzet tot een extra inspanning van het hele lichaam (meer betrokken spiergroepen in ketenwerking) om de controle over de beweging te houden. Er wordt veel gewerkt met kracht vanuit de core om de tools in beweging te krijgen en in de juiste baan te houden, door de centrifugale krachten die worden ontwikkeld en door dit constante in beweging trekken en afremmen traint men ook het cardiovasculaire systeem.

Veel gebruikte tools zijn:

kettlebells

clubbells

macebells

medicine ballen

viper

Xco

slamballs,

sandbags

(…)

Het voordeel van concepttools met betrekking op de trainingsmethodiek en trainingsfilosofie van Bodymecanitials is dat ze uitvoerig getest zijn en dat er een wetenschappelijk onderbouwde uitvoeringstechniek bestaat om veilig te trainen in tegenstelling tot impromptu tools waar het een meer experimentele manier van bewegen is.

Het is geen kwestie van dit is beter of dit is minder goed, uiteindelijk gaat het erom dat je regelmatig beweegt en dit ook graag doet, welke trainingstools je daarvoor het liefste gebruikt zal voor elk individu anders zijn, maar voor de meeste klanten merk ik dat afwisseling altijd een pluspunt is.